Ofte stilte spørsmål
Kan jeg bruke batteriene deres sammen med strømnettet (On-grid)?
Svaret er JA!
Systemene kan settes opp slik at du blir koblet av strømnettet når det er nok sol og strøm i batteriet. Motsatt så vil systemet automatisk hente strøm fra nettet når det ikke er sol og batteri. Ved bruk av en inverter tilpasser vi systemet slik at det passer best til ditt forbruk og ditt behov.
Har dere ett dokument som viser prinsippene for hvordan anlegg kan kobles opp?
Ja, på vår side under dokumentasjon ligger noen enkle skisser.
Finnes det noen enkle videoer som forklarer prisnippet bak de ulike systemene til Chainpro?
På vår YouTube kanal ligger det noen eksempler:
Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper batteri?
Det kan være vanskelig å kartlegge hva man trenger når man handler et batteri. Skal anlegget integreres med et solcelleanlegg eller andre løsninger? Har du planer om et solcelleanlegg må man tenke på hvor stort anlegget skal være.
Først og fremst bør du tenke hvor mye batteri du trenger. Se spørsmål om "Hvor stort batteri trenger jeg? "
Hvor i huset skal du installere batteriet? Skal batteriet installeres i huset ditt skal rommet være brannsikkert, med f.eks. dobbel gips.
Oppbevaring av batteriet. Batteriet trives best fra 5 grader til ca 20 grader celsius.
Ta kontakt slik at vi kan hjelpe deg best mulig. I henvendelsen, gjerne spesifiser type installasjon(hus, hytte eller lignende). Hvor stort er huset? Hvilket type tak har du? Egner huset ditt seg for montering av paneler på vegg? Har du andre energikilder? F.eks aggregat, nettstrøm eller lignende.
Anbefaler ikke et 12V anlegg. Gå for en inverter løsning der du får 230V. 12V anlegg blir fort svært dyre pga. kabling osv.
Hvor stort batteri trenger jeg?
Det kommer helt an på ditt forbruk og formål med batteriet. Er planen å bli "off grid" eller tenker du å ha en løsning tilkoblet strømnettet? En normal enebolig har et snitt forbruk på over 55kWh i døgnet, mens hytten kan ha et vesentlig lavere forbruk. Dette varierer selvsagt mye på hvilke løsninger huset/hytten har fra før eller hva som er tiltenkt. Strømregningen vil hjelpe deg med å finne ut hvor mye du trenger.
En annen faktor er solforhold. På solrike dager får du vesentlig mer hjelp fra solcellene dine og batteriene blir ikke brukt så mye. Om du skal ha en løsning for hytten din eller lignende og den brukes f.eks bare i helgene så vil batteriet lades opp i hverdagene i mellom.
Hva er en BMS?
En BMS (Battery Management System), batterihåndteringssystem, er et hvilket som helst elektronisk system som administrerer et oppladbart batteri, for eksempel ved å beskytte batteriet fra å operere utenfor det trygge driftsområdet, temperatur og balansering av cellene.
Hos Chainpro benytter vi en custom BMS til våre batterier.
Må batteriene oppbevares inne eller ute?
Våre Lithium batteripakker skal stå inne i et tørt klima, utilgjengelig for uønsket/uheldig berøring. Fuktig klima og svært skiftende temperaturer skal unngås da det kan føre til kondens som skader batteri og tilkoblinger. Videre anbefales det å montere batteriet i et svalt rom, men det er ikke et absolutt krav. Se punktet om kuldegrader for mer informasjon om dette.
Plasser batteriet utilgjengelig for uønsket/uheldig berøring:
- I tekniske rom som kan låses ol.
- I bod eller kjeller som kan låses.
- Bak én eller flere fysiske hindringer ol.
Våre ReGRID-systemer er laget for å stå ute, men kan også plasseres i f.eks. en garasje eller lignende dersom det er ønskelig.
Er batteriene sikre å bruke?
JA, batteriene er sikre å bruke!
Våre batterier bygger vi i all hovedsak fra battericeller fra brukte elbiler. Når battericellene er bygget for å brukes i en elbil så betyr det at de er godt testet og tåler tøffe miljøer. I en elbil så blir batteriene ofte ladet fort opp for så å utlades raskt igjen når man er ute å kjører. I en bolig eller en hytte derimot så lades batteriene sakte opp med solceller også utlades det ofte ved en lavere effekt enn i en elbil. Dette er også mye sunnere og sikrere for batteriene.
Alle battericellene vi tar ut fra en brukt elbil tester vi og resertifiserer de før vi bygger det inn i et nytt batteri. Batteriene installerer vi så med en custom BMS (Battery Monitoring System) som er et batterihåndteringssystem er et elektronisk system som administrerer et oppladbart batteri. Oppgavene til BMSen er for eksempel å beskytte batteriet fra å operere utenfor det trygge driftsområdet, temperatur og balansering av cellene.
I tillegg til BMS installerer vi en egen sikring i alle våre batterier. Vi sørger også for at invertere, solcelleregulator og annet utstyr vi ofte leverer sammen med våre batterier følger norske standarder og regler i forhold til sikkerhet.
Kan batteriene brukes i kuldegrader?
Litium-ion-batterier tåler generelt ikke å lades i minusgrader. Det er dermed påkrevd å varme opp rommet før lading kan starte. Batteriene er spesielt varsomme for høye ladestrømmer i minusgrader, slik som ett aggregat for eksempel.
Kan jeg oppgradere til ett større anlegg senere?
Våre systemer er laget for å enkelt kunne oppgraderes dersom det er behov for større batterikapasitet, mer effekt, eller mer solcelleproduksjon.
Våre batterier er laget for å kunne parallellkobles, slik at du kan kjøpe et batteri ved senere anledning og enkelt koble på det for å doble batterikapasiteten din. NB! Batteriene skal ikke seriekobles.
Inverterne vi bruker er også laget for å kunne parallellkobles slik at det går an å koble på en ekstra inverter i ettertid for å øke effekten systemet kan trekke fra batteriene.
Solcelleregulatorene er også laget for å kunne parallellkobles slik at det går an å investere i flere paneler og en ekstra regulator i senere tid.
Ta kontakt for rådgivning dersom du ønsker å oppgradere anlegget ditt.
Vedlikehold av batteriene
Dersom batteriene står lenge uten å bli brukt, anbefales det å lade opp batteriene til 40-50% en gang i året.
Dersom det er lenge mellom besøkene på f.eks. hytta, bør du vurdere å senke ladingsgraden noe. Helst til mellom 50 og 60%. Dette vil forlenge levetiden på batteriene.
Hva er levetid på batteriene?
Et resertifisert elbilbatteri regner vi med kan leve i opptil 10 år eller 3-4000 ladesykluser, men kanskje de varer enda lenger dersom de blir tatt gått vare på. Levetiden på batteriene kan variere veldig i forhold til hvordan batteriene blir brukt. I en bolig så vil batteriene brukes mye mer hyppig i for eksempel i en hytte, noe som betyr at kapasiteten på batteriene blir fortere dårlig.
Temperaturen vil også ha noe å si på batterienes levetid. Vær spesielt forsiktig med hvordan batteriene lades i minusgrader, se mer om dette under punktet om kuldegrader.
Fra vår erfaring så blir kapasiteten på batteriene ca. 1-2 % dårligere per år ved bruk i en bolig.
Vi har en garanti på batteriene på 5 år.
Montere solcelle på vegg?
Det kan du!
Vi har eksperimentert en del med solceller på vegg, og det viser seg at de gir overraskende god produksjon av strøm. Faktisk tilnærmet som på et tak. Den viktigste fordelen med veggmontering er at snø sjeldent vil legge seg over.
Våre lokaler har solceller på vegg.
Hva skal til for ett komplett PV anlegg?
PV anlegg
Solceller benevnes ofte som PV etter det engelske uttrykket PhotoVoltaics.
Det er flere elementer som må på plass og det er en god del ting å tenke på.
Hvordan finne ut hvor mye solceller som er nødvendig og hvor kraftig det andre utstyret bør så være? Ta kontakt så kan vi hjelpe deg å finne ut hva du trenger.
Her er en enkel oversikt over hva du trenger:
- Solceller
- Laderegulator
- Inverter
- Kabling PV og kabling 230V
Hvor stor inverter trenger jeg?
Først må du finne ut hvor mye huset/hytten trekker av strøm på maks. For eksempel har en Victron Multiplus-II 3000 en nominell effekt på 2400W (kan levere dobbelt, men kun i en kortere periode).
Det beror også på hvor stort batteri du har og om solcellene er koblet til DC eller AC. Man trenger ikke bestandig kjøre all forsyning gjennom inverter.
Selv om inverteren har en begrensning i effekt DC til AC, trenger den ikke ha samme begrensning AC til AC. F.eks man kan kjøre 50A gjennom inverter, men kun 10A av dette kan komme fra sol/batteri.
Hvordan få oversikt over hvor mye strøm det er på batteriene eller hvor mye strøm solcellene produserer?
Dersom du ønsker full oversikt over din egen produksjon og hvordan batteriene blir brukt i forhold til ditt forbruk så er det mulig og installere en Cerbo som kan gi deg full oversikt via en app på mobilen.
I tillegg er det muligheter for å installere en liten touch-skjerm som gir deg full oversikt over systemet og lar deg justere innstillingene.
Mye av utstyret har også protokoll for overføring av data til andre systemer. Vi prøver hele tiden å sette samme system som er enkle å bruke.
Hva er en inverter?
I et batteri så blir energien lagret i likestrøm (DC - Direct Current), mens nettet i et hus eller en hytte bruker energi i form av vekselsstrøm (AC - Alternating Current). Jobben til en inverter er å konvertere likestrøm (DC) til vekselsstrøm (AC) og omvendt. Det er dermed nødvendig med en inverter når du skal ha et batterisystem i din bolig eller på din hytte.
Husk at ikke alle invertere er laget for lithium-batterier og at de som regel må stilles inn til ditt batteri før bruk. I våre komplette kraftpakker får du med en inverter som er ferdig konfigurert til ditt batteri. Ta kontakt dersom du har noen spørsmål i forhold til inverter fra andre leverandører.