Spar penger ved å flytte strømforbruket ditt til natten

09.12.2022

Tidligere i år leverte vi en ReGRID 20 med solceller til en bolig som er koblet opp på strømnettet. Vi har nå jobbet med å optimalisere systemet til kunden for å utnytte hjemmebatteriet på best mulig måte. Med en enkel funksjon som er innebygd i ReGRIDen så kan systemet stilles inn til å lade batteriene på faste tidspunkt. I dette tilfellet så har vi satt systemet til å lade opp batteriene med strøm fra strømnettet på nattestid. Det er nemlig da strømprisen oftest er på sitt rimeligste.

Med et fulladet batteri når du står opp om morgenen så kan du benytte deg av batteri og støtte fra for eksempel solceller på morgen og utover dagen. Dette betyr at forbrukstoppene på morgen og kveld ofte kan dekkes av den billige strømmen som du ladet opp batteriene med på natten. I tillegg til en god besparelse her så gir det deg også en forutsigbarhet.

En annen fordel er at ladingen av batteriene også kan ta hensyn til den nye nettleie-modellen. Hos denne kunden har vi satt ladingen av batteriene til å skje på nattestid mellom kl. 00:00 og 06:00, og satt systemet til å lade med maks effekt på 3kW. Dette er med hensyn til at kunden ønsker å holde seg på trinn 2 på fastleddet (også kalt kapasitetsledd og effektledd) på nettleien. For å holde seg innenfor trinn 2 så må ikke gjennomsnittet av de tre høyeste døgnmaksene i måneden overskride 5kW. Ved å sette fast opplading av batteriene på natten til 3kW så er denne kunden godt gardert for å holde seg under fastleddet på 5kW. I tillegg så kan vi her også utnytte energileddet som er billigst på nattestid (mellom 22:00 og 06:00 på hverdager).

Ved å lade et hjemmebatteri om natten kan vi altså spare penger på både nettleien, men også ved å fordele lasten fra strømnettet til de timene på døgnet da strømprisen oftest er på sitt rimeligste. Dette gjør det spesielt lønnsomt på dager som tirsdag forrige uke (13.12.), da det var nok et ekstremt tilfellet av skyhøye strømpriser. Dette døgnet var det faktisk så mye som 5,24 kr/kWh forskjell fra den laveste til den høyeste strømprisen i Øst-, Sør-, og Vest-Norge (NO1, NO2 og NO5). Med så store forskjeller fra natt til dag og kveld så blir det fort lønnsomt med ett hjemmebatteri. Se lenger ned for eksempler på hvordan ReGRIDen fungerer i praksis med tidsbestemt lading i slike tilfeller.

På sommerstid vil det nok være et helt annet regnestykke ettersom en stor del av oppladingen av batteriene vil komme fra produksjon fra solceller. Her kan vi stille inn ReGRIDen på nytt til sommertid slik at det legges mer til rette for å utnytte mest mulig ut av produksjon fra solcellene.

Vi har hatt spesielt høy etterspørsel på ReGRID i det siste og vi har allerede tatt i mot en del henvendelser til venteliste på levering i 2023. Er du også interessert så anbefaler vi å ta kontakt for å sikre deg produktet i 2023!

Ovenfor er noen grafer som viser hvordan nattlading med ReGRIDen kan fungere i praksis.